Vanuit het project De Reparatiefabriek werken we aan de vraag: "Hoe kunnen we een levensvatbaar, innovatief businessmodel ontwerpen voor de reparatie van consumentenproducten tot circa 100 euro, vooral als deze buiten garantie vallen?"
De Reparatiefabriek heeft samen met 13 enthousiaste deelnemers een subsidieaanvraag toegewezen gekregen vanuit de regeling Kennis en Innovatie Agenda – Circulaire Economie (KIA CE). Deze regeling stimuleert de ontwikkeling van innovatieve circulaire producten, processen en diensten die binnen 10 jaar klaar moeten zijn voor de Nederlandse markt.
Met deze aanvraag gaan we ons project opstarten en valideren. Samen met onze partners richten we ons op het realiseren van een Proof of Concept (PoC) dat als basis kan dienen voor een breed toepasbaar businessmodel in Nederland.
Repareren waar dat nu onmogelijk lijkt
Het project De Reparatiefabriek is ontstaan uit de dringende noodzaak om de levensduur van consumentenproducten tot 100 euro te verlengen en de wegwerpmentaliteit te verminderen. In Nederland wordt de reparatie van producten in deze prijsklasse, zeker wanneer er geen garantie meer geldt, momenteel als vrijwel onmogelijk beschouwd. Dit komt voornamelijk door de hoge arbeidskosten en het gebrek aan stimulans voor bedrijven om reparatie te bevorderen.
Met dit project willen we deze trend doorbreken door te laten zien dat reparatie wel degelijk haalbaar is, vooral door de inzet van een breed scala aan partners die bereid zijn zich hiervoor in te zetten.
Onderzoeken van een businessmodel voor betaalbare reparatie
Het doel van het project is om een levensvatbaar businessmodel te onderzoeken voor de reparatie van consumentenproducten tot 100 euro. Denk hierbij aan stofzuigers, keukenapparatuur zoals mixers en airfryers, waterkokers, tosti-ijzers, (rol)koffers, rugzakken, buitenstoeltjes, elektrische tandenborstels of scheerapparaten.
We streven naar een systeem- én businessmodelinnovatie die wordt ondersteund door merken en retailers en voldoet aan de volgende eisen:
Een innovatief reparatieproces testen en valideren
Het project richt zich op het ontwikkelen en testen van een Proof of Concept, waarbij minimaal 500 kapotte producten worden gerepareerd. De activiteiten omvatten:
In de praktijk werken aan circulaire doorbraak
Het eindresultaat is een innovatief businessmodel en systeem dat reparatie van producten tot 100 euro in Nederland mogelijk maakt. Door het model gestructureerd in de praktijk te testen, verkrijgen we waardevolle inzichten in hoe een werkend en schaalbaar businessmodel gerealiseerd kan worden.
Deze inzichten vormen de basis voor de verdere ontwikkeling van een operationeel model. Ons uiteindelijke doel is om reparatie van consumentenproducten toegankelijk en betaalbaar te maken, en daarmee bij te dragen aan het verminderen van afval en CO₂-uitstoot.
Copyright © 2024 Reparatiecoalitie - Alle rechten voorbehouden
Ondersteund door GoDaddy
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.